Εκτίναξη της ύφεσης στο 6% το 2012
Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία – Πρόσθετα μέτρα θα ζητήσει η τρόικα με την έλευσή της
Του Σωτηρη Νικα
Το ότι η ελληνική οικονομία θα βιώσει βαθύτερη ύφεση της προβλεπομένης ήταν σχεδόν βέβαιο. Ωστόσο, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε συνδυασμό με την ακυβερνησία της χώρας για τουλάχιστον δύο μήνες προμηνύουν ακόμα δυσκολότερες μέρες.
Πλέον οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5 - 6% το 2012, όταν η τελευταία επίσημη πρόβλεψη (τον Μάρτιο του 2012) ήταν πως θα συρρικνωθεί κατά 4,7%. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα εντείνει και τις πιέσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επίπεδα της τάξης του 20%, ενώ ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και των ελλειμμάτων θα συνεχιστεί.
Πλέον οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 5,5 - 6% το 2012, όταν η τελευταία επίσημη πρόβλεψη (τον Μάρτιο του 2012) ήταν πως θα συρρικνωθεί κατά 4,7%. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα εντείνει και τις πιέσεις στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για επίπεδα της τάξης του 20%, ενώ ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και των ελλειμμάτων θα συνεχιστεί.
Το πρώτο αρνητικό στοιχείο για επιδείνωση της ύφεσης φέτος ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 6,2%, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά χρόνων. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 40,7 δισ. ευρώ (σε σταθερές - αποπληθωρισμένες τιμές). Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι χειρότερη από ό,τι προβλεπόταν. Επιπλέον αυτού, αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Ιουνίου -στην καλύτερη περίπτωση- η Ελλάδα δεν θα έχει σταθερή κυβέρνηση και είναι στον «αέρα» η παραμονή της χώρας στο ευρώ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο είχαν εκτιμήσει την ύφεση στο 4,7% λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή την εποχή η Ελλάδα θα είχε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα εφαρμόζονταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα έτρεχε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Φυσικά οι επιπτώσεις δεν θα ήταν άμεσες στην οικονομία, αλλά υπολογιζόταν πως σταδιακά θα άλλαζε το κλίμα στις αγορές και τους επενδυτές και θα εισέρρεαν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία.
Κεφάλαια που η οικονομία τα έχει μεγάλη ανάγκη, αφού θα μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα έβγαζαν -με ορίζοντα το τέλος του 2013- την Ελλάδα από την ύφεση.
Ωστόσο, η καθυστέρηση που υπάρχει σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα απομακρύνουν τους επενδυτές. Η κατάσταση αυτή μαζί με τα προβλήματα που δημιουργούνται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό δείχνουν ότι η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους της. Η απώλεια επίτευξης των στόχων «ανοίγει» δύο πόρτες. Η μία έχει να κάνει με τη λήψη πρόσθετων μέτρων για φέτος. Εφόσον η νέα κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του Μνημονίου, τότε είναι βέβαιο ότι η τρόικα μόλις έρθει στην Αθήνα θα ζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων για να μειωθεί το έλλειμμα βάσει των στόχων.
Η δεύτερη πόρτα έχει να κάνει με την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος. Η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση φέτος θα αποτελέσει το σημαντικότερο επιχείρημα της Ελλάδας έναντι της τρόικας για να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ότι για ένα ακόμα έτος -πέμπτο κατά σειρά- η ύφεση θα είναι έντονη αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, καθιστά σαφές ότι τα τελευταία δύο χρόνια το πολιτικό σύστημα δεν έπραξε όσα θα έπρεπε, αλλά δείχνει και το πόσο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Μέτρα μέσα στον επόμενο μήνα
Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι πολιτικές εξελίξεις να έχουν επισκιάσει κάθε οικονομική εξέλιξη, αλλά η Ελλάδα δεν παύει να είναι ακόμα και σήμερα υποχρεωμένη να παρουσιάσει νέα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να ψήφιζε το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα περιλάμβανε τα παραπάνω μέτρα. Ωστόσο, εκείνες τις μέρες στην καλύτερη περίπτωση θα σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Εφόσον η νέα κυβέρνηση θα είναι δεσμευμένη στην εφαρμογή του Μνημονίου, τότε μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για τα σκληρά μέτρα περικοπών.
http://news.kathimerini.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου