ΟΟΣΑ: «Αδύναμος κρίκος» για την παγκόσμια οικονομία η ευρωζώνη

ΟΟΣΑ: «Αδύναμος κρίκος» για την παγκόσμια οικονομία η ευρωζώνη


Αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης, ο 34μελής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτίμησε με τη σημερινή έκθεσή του ότι, "διαφαίνεται ο κίνδυνος αυτή να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο υψηλών, αυξανόμενων υποχρεώσεων από υποχρεώσεις που προκύπτουν από το κρατικό χρέος, τον εξασθενημένο τραπεζικό τομέα, την υπερβολική εφαρμογή δημοσιονομικής λιτότητας, τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη".


Επίσης ο ΟΟΣΑ περιέγραψε με την έκθεση του ότι "υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση από την οικονομική σκοπιά μεταξύ Βορρά και Νότου της ευρωζώνης", για την οποία ανέφερε ότι "η κρίση κρατικού χρέους (της ευρωζώνης) αντιπροσωπεύει, πια, τη μείζονα καθοδική τάση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία".
Όσον αφορά την αντίθεση Βορρά-Νότου: παραδείγματος χάρη φέτος η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατά 1,2% φέτος, και 2% του χρόνου. Στα ίδια χρονικά διαστήματα, όμως η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί, αντίστοιχα, με ποσοστά 1,6%, 0,8% .
Από τη σκοπιά της ανεργίας, τώρα, η μεν γερμανική οικονομία είχε 5,7% ανέργους στο σύνολο του εργατικού δυναμικού πέρυσι και προβλεπόμενο ποσοστό ανέργων 5,2% του χρόνου. Το ερχόμενο έτος, όμως, στην Ισπανία θα είναι άνεργο το 25% του εργατικού δυναμικού.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιείται την παραμονή του άτυπου Ευρωπαϊκού συμβουλίου, τονίζει ότι "πρέπει να εξευρεθεί προσεκτική ισορροπία μεταξύ των αυξήσεων των δημοσιονομικών προσόδων και των περικοπών των κρατικών δαπανών. Προτείνονται : οικονομικές μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα, αλλά και αυξήσεις μισθών σε κράτη με προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρότεινε ακόμα ο διεθνής οικονομικός Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι, το τωρινό και και το επόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη (Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) να χρησιμεύουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, να εντείνει η ΕΚΤ την αγορά κρατικών ομολόγων από τα μέλη της ευρωζώνης στην περίπτωση, όμως αναστατώσεων στις αγορές ομολόγων.
Τέλος, εισηγήθηκε η ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό προς το παρόν το βασικό δανειστικό επιτόκιό της, "ώστε να υποστηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα".
"Πρέπει την κρίση να την πλήξουν οι Ευρωπαίοι με πολύ, πολύ δυνατό τρόπο. Ζητούν οι αγορές 50 δισ.ευρώ; Δώστε τους λοιπόν 100 δισ.ευρώ, χρησιμοποιείστε μια δυσανάλογη 'δύναμη πυρός", τόνισε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γουρία από το Μεξικό.
"Αλλη μια φορά η παγκόσμια οικονομία επιχειρεί να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, επωφελούμενη από τη βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και από την μέτρια ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας. Τούτο, όμως, συντελείται με ρυθμούς διαφορετικούς: ΗΠΑ και Ιαπωνία γνωρίζουν ρωμαλέα οικονομική ανάπτυξη συγκριτικά με την ευρωζώνη, την ώρα που με μέτριο ρυθμό αναπτύσσονται οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες", φρονεί ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΟΟΣΑ, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Σε ό,τι αφορά την ιταλική οικονομία, "οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα είναι σημαντικές από τα τέλη του 2011. 'Όμως φέτος μεν το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7%, και άλλο ένα 0,4% του χρόνου, την ώρα που φέτος το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού θα φθάσει το 9,4%, αυξανόμενο στο 9,9% του χρόνου.
Ο Πάντοαν επισήμανε ότι : "Πρόσφατα πολιτικά γεγονότα προκάλεσαν αύξηση των οικονομικών κινδύνων", αναφερόμενος εμμέσως στις εκλογές σε μέλη της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμά τους φανέρωσε "την κόπωση των εκλογέων απέναντι στις μεταρρυθμίσεις". "Οι επιχειρούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές έχουν φθάσει στο όριο τους", συμπεραίνει ο ίδιος.
imerisia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη με την οποία κατηγορούνται βουλευτές για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tata Pixel "zero turn": Στρίβει γύρω από τον εαυτό του