ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ εξελίξεις..με άρωμα ΣΥΡΙΖΑ

 Προίκα  η ΓΣΕΕ στο φλέρτ ΣΥΡΙΖΑ- Φωτόπουλου


Παρασκηνιακές συζητήσεις, ανοικτές συμμαχίες αλλά και διαφωνίες ως προς την τακτική συμμαχιών που πρέπει να ακολουθήσουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με αντιμνημονιακούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ είναι ο καμβάς πάνω στο οποίο «ζωγραφίζεται» το σχέδιο «ανατροπή της υφιστάμενης πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ».


Η είδηση ότι συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ θα συνεργαστούν με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από την επίσημη ηγεσία της ΠΑΣΚΕ όσο και από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια συζήτηση για τις συμμαχίες και μέχρι πού μπορεί να φτάσουν, χωρίς μέχρι στιγμής να φαίνεται πού θα γείρει η πλάστιγγα.
Οι φήμες ότι ο Νίκος Φωτόπουλος θα διεκδικήσει, όταν έρθει η ώρα, την προεδρία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ τον Μάρτιο αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει μία ακόμη συζήτηση ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση αυτή, πολύ πιθανόν, ανάγκασε τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει πριν από τρεις μέρες - για πρώτη φορά με ανακοίνωση δημοσιοποίησε ποιες δυνάμεις στηρίζει στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς είχαν φουντώσει οι φήμες περί συνεργασίας με τον «αντάρτη» Νίκο Φωτόπουλο.
Παρ' όλα αυτά, ουδείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι εάν επιτρέψουν οι συσχετισμοί τον Μάρτιο, στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, να βρεθούν από κοινού συνδικαλιστές «αντάρτες» της ΠΑΣΚΕ με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο το προεδρείο της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Δηλώσεις
Αλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Φωτόπουλος δεν έχει κρύψει με δηλώσεις του ότι στις εκλογές δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι κινείται σε τροχιά σύγκρουσης με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ (Γ. Παναγόπουλο) την οποία θεωρεί «συμβιβασμένη». Μόλις πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε ότι οι απόψεις του Φωτόπουλου δεν εκφράζουν την ΠΑΣΚΕ και ότι αποτελεί μια μεμονωμένη φωνή.
Σημειώνεται, σε πρόσφατη σύσκεψη στελεχών - εκπροσώπων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων που συγκάλεσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ -εν όψει των κινητοποιήσεων για να μην περάσει το νέο πακέτο των μέτρων- διαπιστώθηκε κοινή σύμπλευση από τους Γ. Γαβρίλη, Ζ. Πέπε (Αυτόνομη Παρέμβαση - συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ) με τον Ν. Φωτόπουλο (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) και Α. Κολλά (Μεταφορές/ΠΑΣΚΕ).
Στη σύσκεψη αυτή ο Ν. Φωτόπουλος είπε ότι «στα βάρβαρα μέτρα απαιτείται αντίσταση και όχι αντίδραση», ενώ ο Α. Κολλάς απευθυνόμενος προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν δίστασε να πει: «Εχετε τελειώσει... απαιτείται πολιτικός αγώνας για να φύγει η συγκυβέρνηση».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο καταιγισμός των μέτρων θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές και στα συνδικάτα καθώς θα αυξήσουν τη ριζοσπαστικοποίηση και θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ.
Ολα αυτά θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των δυσαρεστημένων από την κυβερνητική πολιτική συνδικαλιστικών στελεχών που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ.
Υπόγειες διεργασίες με διαφωνούντες ΠΑΣΚίτες
Οι παρασκηνιακές συζητήσεις με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ γίνονται αλλά δεν... λέγονται. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» για πρώτη φορά προχώρησε σε συμφωνία να καταθέσει κοινό ψηφοδέλτιο, με διαφωνούντες συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχες ζυμώσεις γίνονται και σε άλλα Εργατικά Κέντρα. Ταυτόχρονα δεκάδες μεσαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ βρίσκονται σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης, ενώ δεν κρύβουν ότι βλέπουν με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για «κινούμενη άμμο» που κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαθέσεις στη συνδικαλιστική βάση δείχνουν ανατροπή των συσχετισμών. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεκάδες συνδικαλιστές, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, ζητούν σχέδιο κινητοποιήσεων και συνολική αναμέτρηση με την πολιτική των μνημονίων.
Η κατεύθυνση
Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται συνδικαλιστές από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι τάσεις αυτές σχολιάσθηκαν εμμέσως και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε ότι «ο κάθε χώρος έχει την αυτονομία του. Οι όποιες αποφάσεις είναι σεβαστές» για να προσθέσει ωστόσο ότι το ζήτημα είναι να έχουν κοινωνική νομιμοποίηση, διότι, απεργία χωρίς απεργούς δεν γίνεται, καθώς αυτοί νομιμοποιούν την κινητοποίηση». Φωτογραφίζοντας με αυτή τη δήλωση και τη δράση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και κυρίως του Ν. Φωτόπουλου.
Προβληματίζουν οι «πράσινες» μεταπηδήσεις
Η κινητικότητα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και οι ανοικτές συμμαχίες με συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει συζητήσεις και στο εσωτερικό της παράταξης. Συνδικαλιστικά στελέχη ζητούν να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποκλείοντας κάθε άλλη «συμμαχία», ενώ άλλα βλέπουν καχύποπτα τις μεταπηδήσεις συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Για «λανθασμένες συμμαχίες» κάνει λόγο και ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος (Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο) καθώς προτάσσει τη διάκριση μεταξύ των υποταγμένων στο μνημόνιο συνδικαλιστών και των αντιμνημονιακών συνδικάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «ανεξαρτήτως των προσώπων, δεν μπορεί να λειτουργεί μια ''αντικειμενική'' νομιμοποίηση της γραφειοκρατίας, ούτε αυτόνομοι συνδικαλιστές μπορούν να μεταβληθούν στο άλλοθί της, προκειμένου να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη συμμαχία στα ηγετικά κλιμάκια...».
Δύο «γραμμές»
Εν όψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο κ. Μητρόπουλος θέτει δύο «γραμμές». Ή παρέμβαση μέσω της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο θεσμικό εποικοδόμημα ή παρέμβαση στη παραγωγική βάση για τη δημιουργία ενός νέου αυτόνομου ενωτικού, ταξικού συνδικάτου. Εν κατακλείδι υποστηρίζει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για ''νεκρανάσταση'' των εκπροσώπων της συστημικής υπευθυνότητας». Ούτως ή άλλως, πάντως, και όσο θα πλησιάζει η κομβική ημερομηνία του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η συζήτηση, καθώς καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνδυαστεί και με το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα.
Οι συζητήσεις αυτές θα καταγραφούν και στα κείμενα -ιδρυτική διακήρυξη αλλά και το πρόγραμμα της νέας παράταξης- και αναμένεται να προκαλέσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ το συνδικαλιστικό κίνημα και τι χαρακτήρα θέλει να του αποδώσει...
Κάλεσμα Κολλά για κοινό μέτωπο
Ενα πρόσωπο από τα παλιά φιλοξενήθηκε προσφάτως με άρθρο του στην εφημερίδα της Αριστεράς, την «Αυγή». Ο Ανδρέας Κολλάς κατέθεσε τη γνώμη του για την «αναδιάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος» υπογράφοντας ως μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ. Το άρθρο του Ανδρέα Κολλά παραμένει ακόμη σήμερα αναρτημένο στoν ιστότοπο της «Αυτόνομης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης του Συνασπισμού.
Ο κ. Κολλάς στο συγκεκριμένο άρθρο πρότεινε ότι «μαζί με τη συνέχιση του αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής στην Ελλάδα και την ΕΕ να υπάρξει και άμεση αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος». Επί της ουσίας εισηγήθηκε την ανατροπή της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας της ΓΣΕΕ και όχι μόνο.
«Ο στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να ξανασυναντήσει τις πιο βαθιές φιλοδοξίες της εργατικής τάξης μέσα από καθημερινούς αγώνες ενάντια στην απληστία της αγοράς», έγραψε, προτείνοντας ταυτόχρονα να διαμορφωθούν «σταθερές συμμαχίες με κοινό στόχο τη δημιουργία μετώπου που θα αποτελέσει το αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές».
Ανατροπή συσχετισμών
Οι αναφορές αυτές ήταν καθαρές καθώς επί της ουσίας ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ πρότεινε συμμαχία με τις δυνάμεις και του ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να το πει- που θα οδηγήσει στην ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σημειώνεται ότι ο συνδικαλιστής του ΟΟΣΑ Ανδρέας Κολλάς βρέθηκε στις πρόσφατες εκλογές κοντά στο κόμμα της Λούκας Κατσέλη, μαζί με άλλους «παλαιούς» συνδικαλιστές του... '80.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr
ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη με την οποία κατηγορούνται βουλευτές για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tata Pixel "zero turn": Στρίβει γύρω από τον εαυτό του