Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜME την απόφαση του Eurogroup






Οι Financial Times γράφουν "Η ευρωζώνη συμφωνεί για την ελληνική βοήθεια" και αναφέρουν ότι οι διεθνείς δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για την αναμόρφωση του προγράμματος διάσωσης"

 και θα ληφθεί μία σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν το χρέος της Ελλάδας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ γίνεται αναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις όπως η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε.




Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Guardian τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι το κούρεμα του χρέους παραμένει στο τραπέζι.

«Μετά από 12ωρη συζήτηση για τρίτη φορά σε ένα δεκαπενθήμερο, οι υπουργοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αγωνίζονταν να καταλήξουν σε ομοφωνία, υποδηλώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει ή ότι τα τρία χρόνια εφαρμογής των πολιτικών αυτών έφεραν πραγματικά αποτελέσματα».

«Ενώ το Βερολίνο προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον επόμενο χρόνο και την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ απαιτούσε ένα καθαρό, αξιόπιστο και μακροχρόνιο πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα περιγράφοντας ακριβώς τι συνέβη στην συνεδρίαση του Eurogroup και συνεχίζει: 

«Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, παρά το haircut πριν λίγους μήνες στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα. Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 25% σε πέντε χρόνια. Το βασικό ερώτημα παραμένει: Αν το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν κάποια από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Αθήνα».




"Συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους" τιτλοφορείται η Le Monde, στην οποία τονίζεται ότι η συμφωνία αφορά το "πώς να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και να καταβληθεί η πολυαναμενόμενη δόση ζωτικής σημασίας για μία χώρα στα πρόθυρα ασφυξίας".  Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία "άνοιξε τον δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα". Όπως και ο λοιπός διεθνής Τύπος έτσι και η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση της συμφωνίας και σημειώθηκε και μικτή άνοδος τόσο στην αγορά του πετρελαίου και τα ασιατικά χρηματιστήρια όσο και στο ευρώ. 




Η El Pais με τίτλο "Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεκλειδώνουν 'στα άκρα' τη βοήθεια προς την Ελλάδα" σχολιάζει ότι η συμφωνία μπορεί να φαντάζει ως μία μικρή αλλαγή, αλλά ήταν ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσει την καταβολή 43,7 δισ. ευρώ και βοηθά ώστε να αποφευχθεί -άγνωστο για πόσο καιρό- η χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και η πρώτη έξοδος χώρας από τη νομισματική ένωση". 





«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στο BBC, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά πως «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες». Το άρθρο αναφέρει ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δις, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δις, ενώ τονίζεται και η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι «η διάσωση θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το CNN, με τίτλο «ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος». Σημειώνεται ότι η περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους «μπήκε στο ράφι».



Η εφημερίδα Washington Post έχει τίτλο «ΔΝΤ και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου.





«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Liberation. «Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση ελληνικού του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.




Επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε 10 χρόνια βλέπει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με την Αθήνα να αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος.


Τέλος, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει: «Καλύτεροι όροι για την Ελλάδα την ίδια ώρα που η ΕΕ δέχεται την νέα φόρμουλα διάσωσης». Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διευκόλυναν την Ελλάδα συμφωνώντας σε ηπιότερους όρους για το άκρως αναγκαίο πακέτο διάσωσης. Έπειτα από τρία χρόνια άκυρων εκκινήσεων, η Ευρώπη βρήκε τη σωστή φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη χρεωμένη χώρα και να την επαναφέρει σε υγιείς ρυθμούς.


Πηγές: Ποντίκι, Real

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη με την οποία κατηγορούνται βουλευτές για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tata Pixel "zero turn": Στρίβει γύρω από τον εαυτό του