Ποιος θα διαπραγματευτεί το "κούρεμα"


Τελικώς, το χρέος που είναι "βιώσιμο", όπως μας έλεγαν όλο το τελευταίο διάστημα οι κυβερνώντες, το χρέος που υποτίθεται ότι θα ήταν "βιώσιμο" το 2020, εφόσον βέβαια τηρούνταν κατά γράμμα οι προβλέψεις και του νέου Μνημονίου, βαίνει προς "κούρεμα".

Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξ αρχής υποστήριζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική λύσης του ελληνικού προβλήματος χωρίς γενναίο περαιτέρω "κούρεμα".



 Το λένε πλέον και στο εξωτερικό. Το λέει το ΔΝΤ, το λένε στην Ευρώπη, το παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το νέο "κούρεμα" του χρέους θα προχωρήσει αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

Ο μόνος λόγος γι' αυτή την καθυστέρηση είναι το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει την πολυτέλεια να ομολογήσει στους ψηφοφόρους την αποτυχία της πολιτικής της και το ότι από την αρχή της περιπέτειας, στην οποία έχουν οδηγηθεί η Ελλάδα και η νότια Ευρώπη, ήταν απολύτως σαφές πως δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον άλλους έξι μήνες σε αυτήν την κατάσταση προϊούσας διάλυσης είναι από μόνο του ένας κυνισμός των ελληνικών και ευρωπαϊκών ελίτ. Ωστόσο το βασικό είναι με ποιους όρους θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Από τη μία πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα καθίσει ο διεθνής παράγων, από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τις επανηλειμμένες δηλώσεις - αφορισμούς ότι δεν χρειάζεται και δεν θα γίνει νέο "κούρεμα", ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα -όλοι θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά να λέει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προ διμήνου ήταν τα τελευταία. Επιπροσθέτως η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν αναγάγει σε μοντέλο πολιτικής τη μη διαπραγμάτευση και την παθητική αποδοχή των προσταγών, πιέσεων, εκβιασμών που κάθε φορά τους τίθενται. Αυτό μπορεί να το κάνουν από εθελοδουλεία, μπορεί να το κάνουν, όπως πιθανολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι Γερμανοί "τους κρατούν με τις διάφορες λίστες Χριστοφοράκου κ.λπ.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν εκλογές και μάλιστα πριν από τις γερμανικές, προκειμένου να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και σθεναρά τους όρους του "κουρέματος". Αλλιώς έχουμε μπροστά μας ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο όχι μόνον δεν θα ανοίγει τον δρόμο της ανάπτυξης το 2014, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά θα ακυρώνει και τα θετικά της απομείωσης του χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα το οποίο έχει σταθερά στην ατζέντα του το ζήτημα του χρέους με συγκεκριμένες προτάσεις: ευρωπαϊκή διάσκεψη στο πρότυπο της διαγραφής του γερμανικού χρέους το 1953, με απαλοιφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ αποπληρωμής και ρήτρα ανάπτυξης χωρίς πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης.


Πηγή: Αυγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη με την οποία κατηγορούνται βουλευτές για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tata Pixel "zero turn": Στρίβει γύρω από τον εαυτό του