ΟΗΕ: «Εκτός ελέγχου» το κόστος των φυσικών καταστροφών: 2,5 τρισ. δολάρια από το 2000

ΟΗΕ: «Εκτός ελέγχου» το κόστος των φυσικών καταστροφών: 2,5 τρισ ...
Οι φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Όπως αναφέρεται σε νέα έκθεση του οργανισμού, οι απώλειες επιβαρύνουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.




«Η ευθύνη για τη μείωση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές βαρύνει τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά την παρουσίαση της έκθεσης, στη Νέα Υόρκη. «Το επίπεδο του κινδύνου, ωστόσο, σχετίζεται επίσης με το πού και το πώς επενδύει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος ευθύνεται για το 70 έως 85% των παγκόσμιων επενδύσεων σε νέα κτήρια, στη βιομηχανία και σε καθοριστικής σημασίας υποδομές.»

Σύμφωνα με τους συντάκτες της Παγκόσμιας Έκθεσης Αξιολόγησης για τη Μείωση των Κινδύνων από τις Φυσικές Καταστροφές, στους επενδυτικούς κύκλους επικρατεί η αντίληψη ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία το κόστος των καταστροφών φθάνει το 1 τρισ. δολάρια. Όπως ανέφερε ο Μπαν Γκι-Μουν όμως, «το εντυπωσιακό εύρημά μας είναι ότι οι άμεσες απώλειες από πλημμύρες, σεισμούς και ξηρασία έχουν υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 50%».


Για την έκθεση, οι ειδικοί του οργανισμού άντλησαν πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων 56 χωρών, ενώ πήραν συνεντεύξεις από 1.300 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, αξιολόγησαν τις πολιτικές διαχείρισης κινδύνων 14 πολυεθνικών εταιρειών.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σημείωσε ο Μπαν Γκι-Μουν, είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη αξία στα βραχυπρόθεσμα κέρδη παρά στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, που μακροπρόθεσμα μπορούν να τους εξοικονομήσουν μεγαλύτερα ποσά. «Μέσα στα επόμενα χρόνια, τρισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες σε πολλούς κινδύνους», εξήγησε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Εάν αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν», προειδοποίησε.


Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει τις απώλειες ύψους 1,2 δισ. ευρώ που υπέστη η Toyota λόγω του σεισμού του 2011 στην Ιαπωνία. Οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά είχαν ως αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να κατασκευαστούν 150.000 λιγότερα αυτοκίνητα, ενώ σε Ινδία και Κίνα κατεγράφη μείωση της παραγωγής κατά 70% και 50%, αντίστοιχα.


Στον αντίποδα, η νεοζηλανδική Orion, που διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ηλεκτροδότησης στη χώρα, εξοικονόμησε 65 εκ. δολάρια από τους σεισμούς του 2010 και του 2011 καθώς είχε επενδύσει σε σχέδιο αντισεισμικής προστασίας.


Σύμφωνα με νέο παγκόσμιο μοντέλο κινδύνου που ανέπτυξε ο ΟΗΕ, οι απώλειες εξαιτίας σεισμών και κυκλώνων θα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 180 δισ. το χρόνο, κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι καταστροφές από πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές και καταιγίδες.


Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΟΚ: Ο Αρειος Πάγος δέχτηκε μήνυση πολίτη με την οποία κατηγορούνται βουλευτές για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tata Pixel "zero turn": Στρίβει γύρω από τον εαυτό του